Puheterapeutti Assi Aherto
  • Etusivu
  • Tietoja minusta
  • Tietoja puheterapiasta
  • Milloin puheterapiaan?
  • Yhteystiedot
  • Linkit
  • Anna palautetta

Tietoa puheterapiasta


Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jota toteuttaa Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) laillistama, maisterin tutkinnon suorittanut puheterapeutti.

Puheterapiassa tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan lapsia, nuoria ja aikuisia, joilla on vaikeuksia vuorovaikutuksessa, ääntämisessä, puheen tuotossa tai ymmärtämisessä, puheen sujuvuudessa, äänenkäytössä tai syömisessä ja/tai nielemisessä.

Lasten puheterapiaan hakeutumisen syyt voivat liittyä esimerkiksi puheen ja kielenkehityksen viiveisyyteen, äännevirheisiin, änkytykseen ja sokellukseen, lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksiin, kontaktin ja vuorovaikutuksen pulmiin, kuulovammaan ja/tai erilaisiin kommunikaation onnistumista haastaviin perinnöllisiin neurologisiin sairauksiin, liikuntavammoihin tai kehityshäiriöihin.

Työikäisen syy hakeutua puheterapiaan voi olla korjaamaton äännevirhe, äänityöläisten äänihäiriö, pään- ja kaulanalueen leikkaukseen liittyvä vaikeus puheessa ja/tai nielemisessä, änkytys, kuulonalenema tai aivovamman aiheuttamat haasteet vuorovaikutuksessa.

Erityisesti ikääntyvillä esiintyviä syitä puheterapiaan voivat olla esimerkiksi aivoverenkierronhäiriön (infarktit, aivoverenvuodot, aivovammat) seurauksena ilmennyt puheen tuoton tai ymmärtämisen vaikeus. Eteneviin aikuisneurologisiin sairauksiin (MS-tauti, ALS, Parkinsonin tauti, Alzheimerin tauti, Myastenia gravis, Huntingtonin tauti) liittyy usein puheen tuoton tai ymmärtämisen vaikeutta, muistiongelmia ja/tai syömisen ja nielemisen hitautta ja tehottomuutta ja ruoan juuttumista kurkkuun.

Puheterapiaan voi hakeutua joko kunnan terveysasemien puheterapeuteille tai yksityisille ammatinharjoittajille. Useimmiten lähetteen kirjoittaa neuvola- tai omalääkäri, mutta puheterapiaan voit hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä.

Erikoissairaanhoidossa tehdään tarpeen mukaan tarkemmat puhemotoriikkaan, kielellisiin taitoihin ja vuorovaikutukseen liittyvät tutkimukset, jos epäillään tarvetta säännölliseen, pitkäjänteisempään kuntoutukseen. Erikoissairaanhoidosta suositellut vaikeavammaisten puheterapiat toteutetaan sairaanhoitopiirin, kunnan tai Kelan korvaamana maksusitoumuksella. Erikoissairaanhoitoon ohjaus tapahtuu lääkärin lähetteellä, puheterapeutin suositusten perusteella.

Puheterapia tapahtuu puheterapeutin vastaanotolla tai asiakkaan tiloissa (päiväkodissa, hoivakodissa, palvelukeskuksessa, kotona, koulussa).

Puheterapia toteutetaan asiakasta ja asiakkaan lähi-ihmisiä kuunnellen. Puheterapia suunnitellaan henkilökohtaisesti vastaamaan asiakkaan tarpeita. 

Puheterapeutti ohjaa asiakkaan lähiympäristöä (omaiset, päiväkodin/koulun/hoivakodin henkilökunta) toimimaan asiakkaan kommunikointia tukevalla ja kehittävällä tavalla.

Puheterapian tavoitteena on kommunikaation onnistuminen ja ymmärretyksi tuleminen. Apuna voidaan käyttää puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä, kuten kuvia, viittomia, esineitä, tietokoneelle tai tabletille asennettuja ohjelmia tai erilaisia kommunikointilaitteita.
Tmi Assi Aherto
Sibeliuksenbulevardi 9
​06100 Porvoo​
assi.aherto @ gmail.com
p. 0405470583
Y-tunnus 2608237-4


​

​Kuvitus by Sokru.com
​Copyright Assi Aherto